26.04.2022

Äetsäläinen modulaatiosukka!

Tässä kohtaa alkaa tuo vappu rysähdellä niskaan, niin katotaas saadaanko tunnelmaa kohotettua hieman erikoisesti jopa musiikin teorian kautta.

Eikä pidä nyt yhtään lukijan hämmentyä ja tympääntyä siellä, aivan selkokielisesti ja yksioikoisesti yritetään saada tässä vaan taikoa bailuille vähän lisäkierroksia!

Eli siis atonaalisuus, jossa soinnut on järjestelty ilman näkyvää johdonmukaisuutta. Tähän norjalaiselta kuulostavaan raskaaseen “rappiotaitteeseen” ja tonaalisuuden kriisiin on erittäinkin helppo törmätä varsinkin vappuna ravintoloiden sulkemisajan jälkeen…  Huh huh, hirveesti tekis mieli Luigi-sedällä täällä taas vähän länkytellä näköjään…

Otetaas alusta, ja toisellekin jalalle.

Ovulaatiosta haluan teille puhua. Muusikothan kutsuvat siis modulaatiota sketsikkäästi ovulaatioksi, kutsuvat niin paljon että tympäsee. Modulaatio on musiikillisena tehokeinona käytetty sävellajin vaihdos, jonka pyrkimys on kohottaa ja nostattaa tunnelmaa.

Yleensä moduloitaessa siirrytään johonkin läheiseen sävellajiin, joka muuttuu joko ylös- tai alaspäin.

Tätähän kuulee paljon varsinkin live-keikoilla, kun bändi huudattaa yleisöään hittikertsillään, ja viimeiseen kertosäkeeseen mennessä nostetaankin sävellajia. Onhan se tehokasta. Saadaan ihokarvoja ja niitä “hanhen näppylöitä” vielä pystympään.

Tuttuun ja hyväksi havaittuun tyyliin, lähetääs linkkien kautta tsekkailee mitä kasariklassikoita tuli hyvistä modiksista mieleen.

Alkuun oikein tuttu klassikko, mistä on hyvä ja helppo lähteä liikenteeseen. Englanninkielisessä terminologiassa ja nuoteissa törmää usein “gear-up” termiin, eli maalaisesti ilmaistuna ohituskaistalle ja kolmosta pykälään.

Tässähän sitä on, ja se oikein perus, paljon käytetty ja aina tehokas viimeisen kertsin nostatus. Tähän ovat vielä värkänneet mageen kommervenkin: kun normaalisti tämä kertosäe lähtee tahdin ykkösellä, niin tämä viimeinen kertsin nostatus lähteekin edellisen tahdin nelosella, eli varkain hypätään viimeiseen juhlitaan. Ja toimii, toimii!

 

Ja perään toinen klassikko, ja sielläkin aika perus-, mutta tehokas nostatus.

Vähän c-osan maalailua ja sit loppuun pärähtää taas. Aika komeesti parkaisee tämän rallin kyllä tuo Graham Bonnet. Pitää muuten tarkentaa, että tämähän ei ole muuten Richie Blackmoren eikä Rainbown oma biisi, vaan tämän on tehnyt ja esittänyt Russ Ballard –niminen hahmo vuonna 1976. Rumpali Cozy Powell piti tämän versioimista aivan vitsinä, mutta suostui soittamaan kumminki – vain kerran. Evergreen-hittihän siitä kumminkin sitten myöhemmin äityi…

 

 

Ja oih, hieno kappale on tämäkin ja hienoo modista. Mutta enpä kerrokaan enempää, kuunnelkaas löydättekö itse?

 

 

Ja entäs tämä! Kaikki tietää että viimeisessä kertsissä tulee modulaatio. Yleisöä laulatetaan ja nostatetaan, että kohtaa muuten lähtee, niin sittenpä ei perkele lähdekään?!

Ihan käyn lippurahani kyllä takaisin. Ei lähteny ainakaan vuonna 2010, niin vielä kerran nää on lähdössä jäähyväiskiertueelle 2022. Asiakas on peruna…

 

 

Tämä ei ole kasaria, eikä tarvii ollakaan. Alkuperäinen esittäjähän on Simo Salminen, ja siinä alkuperäisessä versiossa ei ole modulaatioita. Tähän ovat todella mageesti sovittaneet noihin säkestöihin nostot. Ja voi Pave, ja hieno orkka! Sanat Jukka Virtanen.

 

 

Hyvä ystäväni kysäisi tuossa autoilessamme, että oletkos Luigi hihvannunna lempiyhtyeesi melko nerokkaan modulaation? Enpä ollut, vaikka tuhansia kertoja tämän levyn olen kuunnellut.

Heti tuossa alussa kitaran jälkeen, kun bändi lähtee kyytiin, tulee modulaationosto. Ihan nerokas!! Lopussa on myös kitarasoolon jälkeen kuullaan modulaatio!

 

 

Tässä on myös nerokasta kikkailua sävellajimuutoksilla, mennään alas ja ylös. Hemmetin hyvä biisikin kaiken lisäks, ja yhtye.

 

 

No niin, näitähän rupes tulemaan taas mielen päälle kun taas innostu. Tätähän savottaa saattaa vaikka joskus jatkaakin. Vaan eiköhän näillä nyt yks vappu saada käyntiin.

Sivistyneesti nyt siellä sen siman kanssa sitten!

Have Mercy!
-Luigi
 

Muuta blogistamme

Sooninen temppeli

13.04.2022

Tämä blogi ei otsikostaan huolimatta kerro tiibetiläisten tantramunkkien kulhohoidoista, vaan ihan jostain toisenlaisesta sooniseta, vähän ärhäkämmästä sielun ja mielen hoidosta.

Lue lisää

Links und vinks #4

30.03.2022

Vähän on nyt Luigilla ideat vähissä, niin laitan teille linkkejä ja vinkkejä taas tulemaan sellasista mitä ette nyt ihan välttis tiedä tai ole kuulleet.

Lue lisää

Voihan W.O.W. ja muut sisaret!

17.03.2022

Automankassa soi nostalgisesti Pat Benatar, ja jäin siinä miettimään muita neitokaisia, jotka suhaili 80-luvulla hard rockin ja kuka minkäkin kimpussa.

Lue lisää

1983 Never Forget #2

14.02.2022

Niinkuin edellisessä blogissa mainitsin, en voi olla käymättä läpi myös kevyempää, mutta silti rokkaavaa vuotta 1983.

Lue lisää

1983 Never Forget!

11.02.2022

Ei mahda olla todellistakaan juuri 1983 vuoden aikana ilmestyneet musiikilliset julkaisut. Jopa järjenvastaiselta tuntuva kattaus aivan klassikoiksi muodostuneita albumeita.

Lue lisää

Tahallista peliä! Ruotsalaista vi**uilua!

26.01.2022

Katsastus-elokuvasta lainatulla nerokkaalla, mutta lyhyellä tuskailulla jatkan siitä mihin viimeksi jäin.

Lue lisää

Gotta Get Some Action, Now!

12.01.2022

2000-luvun vaihteessa ilmaantui tämmönen termi, ehkä tunnetummin Scandinavian Action Rock. Muutamat ruotsalaiset bändit tartuttivat kyllä tyylinsä suotuisasti muutamiin naapureihinkin.

Lue lisää

Merry X-Mosh!

08.12.2021

Hou Hou! Luigi-setä toivottaa oikein napakkaa joulua ja parempaa uutta vuotta kaikille obligatorisesti!

Lue lisää

AOR – aikuisten oikeeta rokkia!

01.12.2021

Kyllä kuuluu tämä musiikkityyli vahvasti ainakin Luigi-sedän kasariuteen, ja selkeästi ansaitsee aivan ikioman sijansa.

Lue lisää

Links and vinks #3

23.11.2021

Juolahti tässä taasen mieleeni muutama kasarille haiskahtava yhtye ja musiikkinumero, eli laitetaas taas tämmönen linkit&vinkit -blogi taas tähän väliin.

Lue lisää

Lyödään lisää, ja kovemmin!

17.11.2021

Luigin rumpali-spesiaali osa 2.

Lue lisää

Rumpuja lyödään, niitä ei painella!

10.11.2021

Rumpalistit ovat jääneet kyllä nyt turhan vähälle huomiolle. Puretaas nyt vähän Luigi-sedän tuskaa näiltä osin.

Lue lisää

Uudo on numero yksi!

02.11.2021

Tilanne oli Luigi-sedän nuoruudessa kumminkin se, että Udo ja Accept oli bändeistä jossain vaiheessa ylivoimaisesti numero yksi.

Lue lisää

Urbaania tuhomusiikkia!

27.10.2021

Thrash on engelskaa ja tarkoittaa `piestä` tai `hakata` (kepillä, ruoskalla yms.) Ei siis “roskametallia”.

Lue lisää

Vieläkin mie siusta tykkään

20.10.2021

Luigistakaan ei ole tuossa vaiheessa vielä ollut edes ajatusta olemassa, kun viiksiniekka Rudolf Schenker jo polki pumppua pystyyn!

Lue lisää

Spiidii!

13.10.2021

Jos ei toimittajat näitä tyylilajeja keksi, niin muusikot sitten itse.

Lue lisää

Luigin linkit no:2

05.10.2021

Tää on nyt jatkoa edelliselle blogille ihan siitä syystä, että unohtu muutama hyvä linkkivinkki.

Lue lisää

Maybe famous, but never heard (?)

29.09.2021

Tällä kertaa tulee tällänen "Luigi-sedän linkkivinkit” -tyylinen ratkaisu. Pudottelen tähän kaikenlaisia linkkejä bändeihin, joita ette ehkä välttämättä ole kuulleet.

Lue lisää

Termosta pulloon, vuorenpeikot!

22.09.2021

Pari sanaa Senjutsusta (vielä sittenkin) ja sitten asiaan: Peer Günt! Jipii jipii!

Lue lisää

Tohtorismies, samurai ja pedon lukemat

14.09.2021

Uuden Iron Maidenin levyn kannessa Eddie touhuaa samuraina, mutta tiesitkö että samuraihommista ammennettiin jo Piece Of Mind-levyllä?

Lue lisää

Kuka kiekuu "Burnissa"?

08.09.2021

Tänään käytämme Glenn Hughesia irrallisena ja kömpelönä kirjallisena siirtymätekniikkana ja viittauksena siihen mitä aiotaan käsitellä tällä kertaa.

Lue lisää

Black Star Riders

01.09.2021

Edellisen blogin Sykestelyn johdosta tötöilin yhtenä iltana aasinsillalla ja törmäsin kuulokkeet päässä Scott Gorhamiin.

Lue lisää

Sykes!

24.08.2021

John Sykes, nimittäin. En lähtis aliarvioimaan.

Lue lisää

Texasin kuninkaallinen harmoniajoukkue

17.08.2021

Pysytellään vielä tämän kerran Texasissa, kun sinne kerran edellisessäkin blogissa eksyttiin. King's X – maybe famous, but never heard?

Lue lisää

Texasin teuvohakkarainen

11.08.2021

Varmaan on nämä kaks agenttia jotain kaukaista sukua keskenään.

Lue lisää

Pölyisiä kukkuloita, Dusty Hill!

04.08.2021

Tämä blogi on luonnollisesti omistettu viime viikolla pois nukkuneelle kaikkien tuntemalle pitkäpartaiselle bassohahmolle.

Lue lisää

Lighting strikes!

28.07.2021

Onneksi eräs lukijani (näitä tosiaan lukee joku!) osasi kysäistä "sen jonkun japanilaisen bändin" perään, niin sieltähän se muistilokeroista kaivelemalla löytyi: Loudness!

Lue lisää

Pieni on joskus metallinkin maailma

21.07.2021

Jos tuntuu pieniltä kuviot täällä härmässä, niin ei ne isot ole tuollakaan Kaliforniassa. Anyways, hyvää syntymäpäivää Martinin Jimille!

Lue lisää

Coverin kaverit, ja alkuperäisten liputtajat!

16.06.2021

“Pitikö tuotakin mennä sorkkimaan”, “alkuperäinen on niin paljon parempi”, “olisivat nyt antaneet olla”, “mutta tämähän on parempi kuin alkuperäinen!”... jne. Loputon keskustelun ja kiistan aihe, ja jossain määrin ihan viihdyttävääkin ajanvietettä ja -kuluketta!

Lue lisää

Voi Mikkeli, en paremmin sano!

16.06.2021

Heti kun silmänsä saa auki, niin aivan samalla sekunnilla pyörähtää myös aivo-jukebox käyntiin. Se kun saattaa se soittolistaton beelsebubin aamuradio rajuimillaan olla jostain Ritva Oksasesta Arja Saijonmaan ruotsinkieliseen tuotantoon.

Lue lisää

Muodoltaan taivuteltua sateenkaarta!

15.06.2021

Jäi tuosta ensimmäisestä blogista mielenpäälle pyörimään tollaset vähän rapsakammat autoilubiisit, niin sitäpähän myöten tuolta alitajunnasta paukahti tämmöinen Rainbow:n kipale albumilta Bent Out Of Shape.

Lue lisää

Pyhä sukeltaja sentään!

28.03.2021

Musiikki-antropologi Luigi Benzini perkaa Kasarikeskiviikko-blogissa läpi nuoruutensa hevimpiä musiikkielämyksiä ja jakelee anekdootteja permanenttipäisistä sankareista sukkahousuissa. Uusi blogi julkaistaan joka keskiviikkona osoitteena www.muuntaja666.fi.

Lue lisää