02.11.2021

Uudo on numero yksi!

Ai kauhee, kuinka näppärällä sanaleikillä lähtee käyntiin taas tämä länkytys.

Tilanne oli Luigi-sedän nuoruudessa kumminkin se, että Udo ja Accept oli bändeistä jossain vaiheessa ylivoimaisesti numero yksi. Naapurin tyttärillä oli huoneet vuorattu Dingolla ja sifongeilla, Luigi-herralla sisustus farkkuliivejä myöten taas Acceptilla.

Naapurissa asui vähän vanhempi pärinäjannu, joka ystävällisesti aina c-kasetille näitä levyjä äänitteli, ja hän eräänä päivänä huikkasi että nakkaapas nuori herra nyt vällein tyhjä kasetti, kun on ilmestyny aika kova levy. Väärässä ei ollut hän. Acceptin Metal Heart  sille kasetille äänittyi. Huh huh!

Siitäpä samoin tein tömähti tilanne siihen pisteeseen, että oli saatava joka ikinen vanhempikin julkaistu tuote. Tongitaas siis ensin vähän niitä ja lyhesti historiaa.

Acceptin ja Udon historia on hyvin tyypillinen tämmönen saksalainen näkemys.

Eli vähän kuin Scorpparit, aloitteli Udokin uransa jo 60-luvun lopussa nimellä Band X, joka 1971 uudelleennimettiin Acceptiksi, hyväksyn :D

Vuonna 1979 julkaistiin esikoisalbumi Accept, joka säveltäjä, melodiahirmu ja kitaristipäällikkö Wolf Hoffmannin mukaan oli kokoelma eri musiikkityylien kappaleita.

Vuonna 1980 ilmestyi toinen albumi I´m a rebel, jonka nimikkokappaleesta tuli ensimmäinen hitti. Levy-yhtiö oli tarjonnut (ja ehkäpä hieman painostanutkin) levyttämään kyseisen rallin. Tästä on hauska fakta se, että biisin on säveltänyt Alex Young, eli yksi Youngin veljeksistä. Se oli omistettu veljelleen Angukselle, joka kummin jäi AD/DC:ltä levyttämättä.

No, siitä äityi Acceptille ensimmäinen hitti ja video. Udolla on tuossa tommonen tukka ja kaikkee, kuin Lipsasen Ilkka hän on...

 

 

1981 Breaker-albumin he halusivat tehdä omilla ehdoillaan, ja kuulostaa aivan vaan itseltään. Udo pitääkin kyseistä albumia yhtenä Acceptin parhaista. Ja kyllähän tästä se heidän ominainen soundinsa ehkä alkaakin.

Purnasin edellisissä kirjotelmissa speed- ja thrashmetallista. Seuraavaa levyä Restless and Wild ja nimenomaan sillä olevaa kappaletta Fast As A Shark pidetään yhtenä em. tyylilajien ehdottomana esikuvana. 

Menestyksekkäimpänä kautena pidetään vuosia 1983–1986, jolloin bändi nousi maineeseen ympäri tellusta. Balls To The Wall on ilmeisesti näistä menestynein albumi, mutta voi sentään vuonna -85 senkin Metal Heart.

Miettikkääs se ensipuraisu, kun painaa play-nappulaa ja ralli lähtee käyntiin jollain mystisellä ja futuristisella urinalla ja huminalla. Siihen päälle vähän Tsaikovskin Slaavilaista marssia, ja sit lähtee senpäiväsen tiukka riffi ja komppi.

Soloon ympätään Beethovenin Fur Eliseä. Voi perkele, että oli tukka pystyssä ja taitaa olla vieläkin!

Sitten sekin, että lätyllä ei ole oikein yhtään tunnelmaa laskevaa numeroa. Koko albumilla. Herra varjele, kun sitä tuli huudattettua ja melko lujalla omassa pikku pömpelissä.

Hauska anekdootti tuli siitä mieleeni, kun äitimuori kerran aukaisi oven ja toivoi hieman kevyempää äänenpainetta. Kuunteli kumminkin hetken oven raosta mekkalaa ja tuumasi "ai kauheeta miten onkin hellyttävä tämän laulajan ilmaisu, vähän niinku saraheinällä persettä pyyhkis :D".

 

Seuraavana vuonna ilmestyi Russian Roulette, mitä tietenkin odotettiin kuin kuuta nousevaa. Hyvä oli sekin albumi, mutta ei se niin klassikoksi itselle muodostunut kuin Metal Heart ja Balls To The Wall.

1987 Udo lähti sitten kälppäsemään ja tekemään soololevyä.

Henkilökohtaisesti Acceptin ja U.D.O:n seuraamisen jäi melkolailla tähän. Udoa seurasin muutaman soololevyn verran, josta on pakko erikoismainita Faceless World. On muutama aivan tajuttoman kova ralli!
 

 

U.D.O:n näin onneksi jokunen vuosi sitten keikalla, ja se veti pelkästään Acceptin aikaisia biisejä. Olihan se kyllä!

Ihan tyttöjen kanssa olin eturivissä itkemässä. Tai jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin ihan oli karvaisia keski-ikäisiä ukkoja lavan etureunassa hampaillaan kiinni. Mutta kyynelissä kumminkin.

U.D.O jatkaa vieläkin uraansa, niin kuin myös Accept. Tsekkasin juuri kummankin discografian, niin onpahan muuten jokunen julkaisu kerennyt ilmestyä.

Täytyy muuten itseasiassa perehtyä näihin. Veikkaan, että paskimmillaankin putoilee itselle paremmin kuin Anna who?,  Tippa-T, Paperi-T, Vihreä-T, Ei-Kerta-Homoks-T ja Ei-Se-Tyhjiin-T.

Ja mitä näitä on.
 

 

Älkää synkistelkö vaikka on marraskuu, kuunnelkaa vaikka saraheinäistä teutonia!

Have mercy!

-Luigi

Muuta blogistamme

Äetsäläinen modulaatiosukka!

26.04.2022

Tässä kohtaa alkaa tuo vappu rysähdellä niskaan, niin katotaas saadaanko tunnelmaa kohotettua hieman erikoisesti jopa musiikin teorian kautta.

Lue lisää

Sooninen temppeli

13.04.2022

Tämä blogi ei otsikostaan huolimatta kerro tiibetiläisten tantramunkkien kulhohoidoista, vaan ihan jostain toisenlaisesta sooniseta, vähän ärhäkämmästä sielun ja mielen hoidosta.

Lue lisää

Links und vinks #4

30.03.2022

Vähän on nyt Luigilla ideat vähissä, niin laitan teille linkkejä ja vinkkejä taas tulemaan sellasista mitä ette nyt ihan välttis tiedä tai ole kuulleet.

Lue lisää

Voihan W.O.W. ja muut sisaret!

17.03.2022

Automankassa soi nostalgisesti Pat Benatar, ja jäin siinä miettimään muita neitokaisia, jotka suhaili 80-luvulla hard rockin ja kuka minkäkin kimpussa.

Lue lisää

1983 Never Forget #2

14.02.2022

Niinkuin edellisessä blogissa mainitsin, en voi olla käymättä läpi myös kevyempää, mutta silti rokkaavaa vuotta 1983.

Lue lisää

1983 Never Forget!

11.02.2022

Ei mahda olla todellistakaan juuri 1983 vuoden aikana ilmestyneet musiikilliset julkaisut. Jopa järjenvastaiselta tuntuva kattaus aivan klassikoiksi muodostuneita albumeita.

Lue lisää

Tahallista peliä! Ruotsalaista vi**uilua!

26.01.2022

Katsastus-elokuvasta lainatulla nerokkaalla, mutta lyhyellä tuskailulla jatkan siitä mihin viimeksi jäin.

Lue lisää

Gotta Get Some Action, Now!

12.01.2022

2000-luvun vaihteessa ilmaantui tämmönen termi, ehkä tunnetummin Scandinavian Action Rock. Muutamat ruotsalaiset bändit tartuttivat kyllä tyylinsä suotuisasti muutamiin naapureihinkin.

Lue lisää

Merry X-Mosh!

08.12.2021

Hou Hou! Luigi-setä toivottaa oikein napakkaa joulua ja parempaa uutta vuotta kaikille obligatorisesti!

Lue lisää

AOR – aikuisten oikeeta rokkia!

01.12.2021

Kyllä kuuluu tämä musiikkityyli vahvasti ainakin Luigi-sedän kasariuteen, ja selkeästi ansaitsee aivan ikioman sijansa.

Lue lisää

Links and vinks #3

23.11.2021

Juolahti tässä taasen mieleeni muutama kasarille haiskahtava yhtye ja musiikkinumero, eli laitetaas taas tämmönen linkit&vinkit -blogi taas tähän väliin.

Lue lisää

Lyödään lisää, ja kovemmin!

17.11.2021

Luigin rumpali-spesiaali osa 2.

Lue lisää

Rumpuja lyödään, niitä ei painella!

10.11.2021

Rumpalistit ovat jääneet kyllä nyt turhan vähälle huomiolle. Puretaas nyt vähän Luigi-sedän tuskaa näiltä osin.

Lue lisää

Urbaania tuhomusiikkia!

27.10.2021

Thrash on engelskaa ja tarkoittaa `piestä` tai `hakata` (kepillä, ruoskalla yms.) Ei siis “roskametallia”.

Lue lisää

Vieläkin mie siusta tykkään

20.10.2021

Luigistakaan ei ole tuossa vaiheessa vielä ollut edes ajatusta olemassa, kun viiksiniekka Rudolf Schenker jo polki pumppua pystyyn!

Lue lisää

Spiidii!

13.10.2021

Jos ei toimittajat näitä tyylilajeja keksi, niin muusikot sitten itse.

Lue lisää

Luigin linkit no:2

05.10.2021

Tää on nyt jatkoa edelliselle blogille ihan siitä syystä, että unohtu muutama hyvä linkkivinkki.

Lue lisää

Maybe famous, but never heard (?)

29.09.2021

Tällä kertaa tulee tällänen "Luigi-sedän linkkivinkit” -tyylinen ratkaisu. Pudottelen tähän kaikenlaisia linkkejä bändeihin, joita ette ehkä välttämättä ole kuulleet.

Lue lisää

Termosta pulloon, vuorenpeikot!

22.09.2021

Pari sanaa Senjutsusta (vielä sittenkin) ja sitten asiaan: Peer Günt! Jipii jipii!

Lue lisää

Tohtorismies, samurai ja pedon lukemat

14.09.2021

Uuden Iron Maidenin levyn kannessa Eddie touhuaa samuraina, mutta tiesitkö että samuraihommista ammennettiin jo Piece Of Mind-levyllä?

Lue lisää

Kuka kiekuu "Burnissa"?

08.09.2021

Tänään käytämme Glenn Hughesia irrallisena ja kömpelönä kirjallisena siirtymätekniikkana ja viittauksena siihen mitä aiotaan käsitellä tällä kertaa.

Lue lisää

Black Star Riders

01.09.2021

Edellisen blogin Sykestelyn johdosta tötöilin yhtenä iltana aasinsillalla ja törmäsin kuulokkeet päässä Scott Gorhamiin.

Lue lisää

Sykes!

24.08.2021

John Sykes, nimittäin. En lähtis aliarvioimaan.

Lue lisää

Texasin kuninkaallinen harmoniajoukkue

17.08.2021

Pysytellään vielä tämän kerran Texasissa, kun sinne kerran edellisessäkin blogissa eksyttiin. King's X – maybe famous, but never heard?

Lue lisää

Texasin teuvohakkarainen

11.08.2021

Varmaan on nämä kaks agenttia jotain kaukaista sukua keskenään.

Lue lisää

Pölyisiä kukkuloita, Dusty Hill!

04.08.2021

Tämä blogi on luonnollisesti omistettu viime viikolla pois nukkuneelle kaikkien tuntemalle pitkäpartaiselle bassohahmolle.

Lue lisää

Lighting strikes!

28.07.2021

Onneksi eräs lukijani (näitä tosiaan lukee joku!) osasi kysäistä "sen jonkun japanilaisen bändin" perään, niin sieltähän se muistilokeroista kaivelemalla löytyi: Loudness!

Lue lisää

Pieni on joskus metallinkin maailma

21.07.2021

Jos tuntuu pieniltä kuviot täällä härmässä, niin ei ne isot ole tuollakaan Kaliforniassa. Anyways, hyvää syntymäpäivää Martinin Jimille!

Lue lisää

Coverin kaverit, ja alkuperäisten liputtajat!

16.06.2021

“Pitikö tuotakin mennä sorkkimaan”, “alkuperäinen on niin paljon parempi”, “olisivat nyt antaneet olla”, “mutta tämähän on parempi kuin alkuperäinen!”... jne. Loputon keskustelun ja kiistan aihe, ja jossain määrin ihan viihdyttävääkin ajanvietettä ja -kuluketta!

Lue lisää

Voi Mikkeli, en paremmin sano!

16.06.2021

Heti kun silmänsä saa auki, niin aivan samalla sekunnilla pyörähtää myös aivo-jukebox käyntiin. Se kun saattaa se soittolistaton beelsebubin aamuradio rajuimillaan olla jostain Ritva Oksasesta Arja Saijonmaan ruotsinkieliseen tuotantoon.

Lue lisää

Muodoltaan taivuteltua sateenkaarta!

15.06.2021

Jäi tuosta ensimmäisestä blogista mielenpäälle pyörimään tollaset vähän rapsakammat autoilubiisit, niin sitäpähän myöten tuolta alitajunnasta paukahti tämmöinen Rainbow:n kipale albumilta Bent Out Of Shape.

Lue lisää

Pyhä sukeltaja sentään!

28.03.2021

Musiikki-antropologi Luigi Benzini perkaa Kasarikeskiviikko-blogissa läpi nuoruutensa hevimpiä musiikkielämyksiä ja jakelee anekdootteja permanenttipäisistä sankareista sukkahousuissa. Uusi blogi julkaistaan joka keskiviikkona osoitteena www.muuntaja666.fi.

Lue lisää